Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η «Αέρινη Πόλη» των παιδιών ταξιδεύει την Άνοιξη στον Βόλο




Η Αέρινη Πόλη είναι η πρωτοπόρα ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά του Αντώνη Μπέρτου, ψυχολόγου, δάσκαλου χοροθεάτρου και επί έξι χρόνια μόνιμου συνεργάτη του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στην Αθήνα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Σε μία τόσο δύσκολη εποχή, με το bullying και την έλλειψη ορίων και επικοινωνίας  να απασχολουν όσο ποτέ τα παιδιά, τα σχολεία και τις οικογένειες τους, η Αέρινη Πόλη έρχεται με εργαλεία το χοροθέατρο, την ζωγραφική και το παιχνίδι ρόλων να μιλήσει για αυτά τα θέματα με τρόπο ευχάριστο για τα παιδιά και ιδιαίτερα παιγνιώδη.
Τα θέματα των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων  ειναι τα εξής:
1.      Μαθαίνω για τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις. Πώς η τάξη του σχολείου μου γίνεται περισσότερο ομάδα; Οι διαφωνίες είναι ένας οδηγός για τις ανάγκες μας.  Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τις ομάδες που συμμετέχουν, όπως είναι η σχολική τους τάξη και να μπορούν να χειρίζονται  τις διαφωνίες τους.
2.      Επικοινωνία για μικρούς (οι διαφορετικές φωνές στο ίδιο καράβι)
Όσο μαθαίνουμε πώς να μιλάμε πιο συγκεκριμένα για τις ανάγκες μας, κατανοούμε τον εαυτό μας και τους άλλους καλύτερα.  Στοχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους  επικοινωνίας και να καταλάβουν  περισσότερο τον εαυτό τους και τους άλλους.
3.      Τα όρια μου, τα όρια σου ή πώς αλλιώς λέμε «μέχρι εδώ!»
Τα παιδιά χρειάζονται όρια και τα αναζητούν. Τα όρια είναι ένας πολύτιμος χάρτης για τη ζωή μας, τις σχέσεις  με τους συμμαθητές μας και για όλες μας γενικά τις σχέσεις. Στοχος του προγράμματος είναι να γίνει μια εισαγωγή στα παιδιά της έννοιας των ορίων, ώστε να μάθουν να τα αναγνωρίζουν.
4.      Τι συμβαίνει με τις προσωπικές μας δυσκολίες;
Στόχος του προγράμματος είναι να εκφράσουν οι μαθητές τις προσωπικές τους δυσκολίες, αλλά και να καταλάβουν πώς μπορούν να τις χειριστούν ώστε να μάθουν και να βρουν τους δικούς τους τρόπους αντιμετώπισης.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν με τον υπεύθυνο της Αέρινης Πόλης Αντώνη Μπέρτο ποιο πρόγραμμα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της τάξης τους.
Όλα τα προγράμματα είναι βιωματικά και η διάρκεια τους είναι μιάμιση ώρα.
Ο Αντώνης Μπέρτος έχει συνεχόμενη εμπειρία στα βιωματικά διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από το 2006 και έχει επιμορφωθεί στην «Επικοινωνία Δίχως Βία» (ΕΔΒ).
Τα προγράμματα υποστηρίζονται θερμά από το ΚΕΔΕ (Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη) που οργανώνει προγράμματα για εκπαιδευτικούς υπό την Αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Τα προγράμματα της Αέρινης Πόλης μπορείτε να τα βρείτε και στην Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α "e-yliko". Κατάλληλα για παιδιά προνηπίου, νηπίου και δημοτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου