Με αφορμή πρόσφατα ερωτήματα γονέων για τα προϊόντα που πωλούνται γενικά στα κυλικεία, όπως και στο κυλικείο του σχολείου μας, ο Σύλλογος Γονέων, αναρτά τη σχετική αγορανομική διάταξη:
Σχολικά κυλικεία
Σύμφωνα
με τη νέα Υ1γ/Γ.Π/οικ 81025 (ΦΕΚ2135/Β/29.8.2013), στα σχολικά κυλικεία,
καντίνες (σταθερές), χώρους εστίασης, εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων
πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιτρέπεται να πωλούνται, τα
παρακάτω προϊόντα:
Φρούτα - Λαχανικά
·
Φρέσκα φρούτα-λαχανικά, ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο,
αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κ.λπ.), καλά πλυμένα
και συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα
·
Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα,
σταφίδες, μπανάνες κ.λπ.), χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα, σε ατομική
μερίδα, έως 5gr
·
Φυσικός χυμός φρούτων, ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται,
εντός των κυλικείων - καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων
γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του, άμεσα, μετά
την παρασκευή του, σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού
·
Φρουτοσαλάτα, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων –
καντίνων, από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη
σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών ουσιών
·
Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που
παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού.
Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού, ή λεμονιού
·
Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών
προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία,
έως και 250ml.
Γαλακτοκομικά
·
Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο, σε
ατομική συσκευασία, έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά)
·
Σοκολατούχο γάλα, με χαμηλά λιπαρά
(max.1,8%), σε συσκευασία έως 250ml
·
Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5%
λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα, έως 200gr
·
Ροφήματα, από συνδυασμούς φρέσκου
γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται, στο κυλικείο. Δεν
επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων
αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης, για την παρασκευή τους
·
Τυριά, πολύ σκληρά, σκληρά,
ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά, ή
τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή.
Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα
·
Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης,
πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό
·
Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια,
σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
·
Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες
σε φυτικές ίνες, ή λευκές, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
·
Κράκερς ολικής άλεσης, πλούσια, σε
φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα
πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
·
Κορεσμένα λιπαρά, έως 3%
·
Τράνς λιπαρά, έως 0,1 %
·
Νάτριο, έως 0,5%.
Διάφορα αρτοσκευάσματα
·
Μουστοκούλουρα, σε ατομική μερίδα, έως 60gr
·
Σταφιδόψωμο, σε ατομική μερίδα, έως 60gr
·
Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, σε ατομική μερίδα έως
40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
o
Κορεσμένα λιπαρά, έως 3%
o
Τράνς λιπαρά, έως 0,1%
o
Νάτριο, έως 0,5%.
·
Τυρόπιτα-πίτα λαχανικών, σε ατομικές μερίδες των 120gr. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
o
Η λιπαρή ύλη, για τη ζύμη-φύλλο, πρέπει να είναι,
αποκλειστικά, ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας.
o
Το τυρί, που θα χρησιμοποιείται, στις τυρόπιτες, θα πρέπει
να αποτελεί, τουλάχιστον, το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά
παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η
χρήση τετηγμένων τυριών.
·
Πίτσα, με τις παρακάτω προδιαγραφές:
o
Για τη βάση, τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό,
γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης,
όπως το γλουταμινικό μονονάτριο. Για τη γέμιση, τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι
τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση
σάλτσας και αλλαντικών.
Σάντουιτς
Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να
παρασκευάζονται, με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν
να είναι τυποποιημένα, ή να παρασκευάζονται, στο χώρο του κυλικείου-καντίνας
αυθημερόν.
·
Επιτρέπεται
η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό,
όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα,
σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το
μπριος, το κρουασάν, ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει
γλυκουρονικό νάτριο.
·
Δεν
επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα, με τις
παρακάτω προδιαγραφές:
o
Κορεσμένα
λιπαρά, έως 1 %
o
Νάτριο,
έως 1 %.
·
Λαχανικά
όλων των ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
·
Ελιές,
χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
·
Αβγό
καλά βρασμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
·
Από
λιπαρές ύλες, επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
·
Επιτρέπεται
η παρασκευή γλυκών σάντουιτς, με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και με
γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι, ή μέλι-ταχίνι.
Γλυκίσματα
·
Κρέμα και ρυζόγαλο, σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%)
·
Χαλβάς, σε ατομική μερίδα, έως 50gr
·
Παστέλι, σε ατομική μερίδα έως 50gr
·
Μέλι, σε ατομική μερίδα
·
Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, σε ατομική μερίδα, έως 30gr
·
Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Ξηροί καρποί
·
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού, ή ζάχαρης,
σε ατομική συσκευασία, έως 50gr. Δεν
επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
Υγρά τρόφιμα
·
Εμφιαλωμένο νερό
·
Μόνο στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη
ζάχαρης, ή σύνθετων γλυκαντικών
·
Καφές, μόνο για το προσωπικό
·
Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Επιτρέπεται
η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς
834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την
προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν, στον ανωτέρω κατάλογο.
Δεν
επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων, ή συμπληρωμάτων διατροφής και
προϊόντων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Δεν
επιτρέπεται η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα
Υγειονομική Διάταξη 81025/29.8.2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου