Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Στο "Πανθεσσαλικό αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών" το σχολείο μας!


Διοργανώνεται στο Βόλο με τη φροντίδα του Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης Ανατολικής Ρωμυλίας

To 3o Παιδικό Πανθεσσαλικό Ανατολικορωμυλιώτικο Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 8 μμ στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας.
Ο Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) Βόλου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των εν Θεσσαλία πολιτιστικών Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) ανέλαβε τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση-θεσμό για τους συλλόγους Ανατολικής Ρωμυλίας, σε θεσσαλικό επίπεδο.

Η εκδήλωση αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη των παιδικών τμημάτων συλλόγων Αν. Ρωμυλίας αλλά και δημοτικών σχολείων της περιοχής. Οπως όλα τα ανταμώματα έτσι και το «3ο Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Παιδικών Τμημάτων Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας και Δημοτικών Σχολείων», σχεδιάζεται με γνώμονα την αλληλεπίδραση των μαθητών, τη γνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων με κοινό παρονομαστή τη διδαχή της παράδοσης και της λαογραφίας μιας περιοχής από την οποία οι περισσότεροι εξ αυτών κατάγονται. Βλέποντας τη σπίθα μέσα τους και καλλιεργώντας την αγάπη για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μέσα από τη συνεχή συναναστροφή και τη διενέργεια εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, όπως η συγκεκριμένη, πιστεύεται πως η ελπίδα ότι η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά μας θα παραμείνουν άσβεστα στο χρόνο.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε το 2013 για πρώτη φορά στη Λάρισα με πρωτεργάτη το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππούπολης, μιας περιοχής με κατοίκους που στο μεγαλύτερο ποσοστό της έλκουν την καταγωγή τους από την Αν. Ρωμυλία και συγκεκριμένα από το Καβακλί και τη Φιλιππούπολη. Φέτος, ύστερα από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις στη Λάρισα, το Αντάμωμα μεταφέρεται και τη σκυτάλη πήρε ο Βόλος με κεντρικό διοργανωτή το Σύλλογο Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας (Β. Θράκης) Βόλου, που κατά τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει ζωηρό έργο στον τομέα του πολιτισμού.

 
Τελευταίο καίριο στοιχείο του φετινού εορτασμού είναι η άφιξη της ιστορικής Ιεράς Εικόνος της Αγίας Τριάδος από το Καβακλί της Αν. Ρωμυλίας, που σήμερα φυλάσσεται στην Πέλλα. Η άφιξη αυτού του κειμηλίου στην πόλη μας αποτελεί μεγάλη ευλογία για όλο τον ευσεβή λαό αλλά και πολωτικό στοιχείο του Ανατολικορωμυλιώτικου πληθυσμού όλης της Θεσσαλίας, που αριθμεί περίπου 1415 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή του Καβακλί, που μετά το διωγμό του 1906 εγκαταστάθηκαν στην επικράτεια των σημερινών περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σύλλογο Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας με συνδιοργανωτές την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) και τους εν Θεσσαλία συλλόγους Αν. Ρωμυλίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.  Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα συμμετέχουν μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι θα χορέψουν χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, ενώ θα λάβουν μέρος στην πομπή που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου από την Ευαγγελίστρια για να πάνε την εικόνα από τον Ιερό Ναό, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου