Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η HELMEPA μας προσκαλεί και φέτος...

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2014, εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές στην Ελλάδα και άλλες 90 χώρες του κόσμου θα καθαρίσουν και πάλι παράκτιες περιοχές από τα απορρίμματα που οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιούργησαν. Η εθελοντική αυτή δράση, το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδος του στον κόσμο, αποτελεί πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού μη-κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy των ΗΠΑ.

Πέρυσι ο Σύλλογός μας, μαζί με το Σύλλογο Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, προχώρησε στον συμβολικό καθαρισμό της ακτής του Αναύρου με σημαντικά αποτελέσματα...
 
Στην Ελλάδα, τη διεθνή αυτή πρωτοβουλία συντονίζει τα τελευταία 22 χρόνια η HELMEPA, η οποία και φέτος προσκαλεί τα μέλη της και συνεργαζόμενους φορείς σε όλη τη χώρα να δηλώσουν συμμετοχή στο μήνα εθελοντικής δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον (20 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου 2014) αφιερώνοντας μερικές ώρες στον καθαρισμό μίας κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού/λίμνης ή τμήματος του βυθού.

Σκοπός είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή ατόμων και τοπικών κοινωνιών για την επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα. Επιπλέον, μέσω της λεπτομερούς καταγραφής των απορριμμάτων συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην κατανόηση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όλα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη για αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς το περιβάλλον, αφού 2 στα 3 απορρίμματα που βρίσκουμε σε θάλασσες και ακτές προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής και άλλες χρήσεις της παράκτιας ζώνης. Επίσης, επιβεβαιώνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η ρύπανση ακτών και θαλασσών με πλαστικά, που έχουν μεγάλη διάρκεια «ζωής» και με την πάροδο του χρόνου διασπώνται σε μικροσκοπικές πλαστικές ίνες και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Η ΗELMEPA μας έστειλε για μία ακόμη χρονιά πρόσκληση συμμετοχής... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου