Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Εκδήλωση με θέμα το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας




«Ενδοσχολική βία: Οι διαστάσεις του φαινομένου και ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στην αντιμετώπισή του», είναι το θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 6μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με συνδιοργανωτές το Δήμο Βόλου - Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού - Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογικής Έρευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας και τα γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Εισηγητές στην ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση θα είναι η Ελένη Ανδρέου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Χριστίνα Ρούσση, ψυχολόγος διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Κλεοπάτρα Παππά, δικηγόρος D.E.A. Ευρωπαϊκού Δικαίου-Μ.Δ.Ε. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Απόστολο Παντσά. 

            Στην εισήγησή της η κ.Ελ. Ανδρέου θα αναπτύξει το θέμα «Διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού: Αίτια, συνέπειες και ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου». Ο σχολικός εκφοβισμός αφορά σήμερα το ένα στα τρία παιδιά. Υπάρχουν διάφορες μορφές σχολικού εκφοβισμού και ο  σωματικός είναι μόνο ο πιο  εμφανής όχι όμως και ο πιο  σοβαρός. Στην εισήγησή της η κ.Ανδρέου θα επιχειρήσει να αναλύσει τις κοινωνικές διαστάσεις και εκείνες τις όψεις τις  κοινωνικής συνύπαρξης που φαίνεται να συνδέονται με τη δημιουργία και  τη συντήρηση αυτού του φαινομένου. Στη συνέχεια θα αναφερθεί στις σοβαρές συνέπειες του εκφοβισμού τόσο για τη ζωή του θύματος, όσο και του θύτη. Τέλος θα παρουσιάσει εκείνους τους μηχανισμούς, στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου, που συνδέονται περισσότερο με το σχολικό εκφοβισμό.

            Η κ.Χρ. Ρούση θα αναπτύξει το θέμα «Θυματοποίηση  στο σχολείο:  Πώς μπορεί το ίδιο το παιδί, το σχολείο και η οικογένεια να βοηθήσει». Το  σχολείο έχει ως αποστολή, μέσα σε πλαίσιο  φροντίδας και ασφάλειας, να προάγει την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τι γίνεται όμως με τη σχολική θυματοποίηση; Η εισηγήτρια θα αναπτύξει τον τρόπο με τον οποίο η σχολική θυματοποίηση βλάπτει τα παιδιά. Στη συνέχεια θα παρουσιάσει τρόπους και στρατηγικές, εντός και εκτός οικογένειας, με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να ενδυναμωθούν, αλλά και τα σχολεία να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στις διαδικασίες που προάγουν την μάθηση και την κοινωνικο-συναισθηματική προσαρμογή των μαθητών τους. 


            Τέλος, η κ.Κλ. Παππά θα αναπτύξει το θέμα «Η νομική πλευρά της ενδοσχολικής βίας». Σε ποιο βαθμό το κράτος προλαμβάνει ή θεραπεύει, μέσα από τις νομοθετικές τους παρεμβάσεις, το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας; Η εισηγήτρια θα αναπτύξει το νομικό πλαίσιο προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού  στο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια θα αναφερθεί στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τις συμπεριφορές μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολικό περιβάλλον και, τέλος, θα καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου