Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

UNICEF - Το διαδίκτυο στην υπηρεσία των παιδιών


Η πρόσβαση και η χρήση του διαδικτύου συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα του παιδιού στην πληροφόρηση που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 17).
Όταν η χρήση του διαδικτύου γίνεται με σωστό τρόπο τότε συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού. Ο ρόλος του γονέα, του κηδεμόνα, του εκπαιδευτικού και όλων όσοι σχετίζονται με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικός στο να καθοδηγούν σωστά το παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια.
Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα οφέλη του διαδικτύου και των συναφών τεχνολογιών η UNICEF προτείνει ένα πλαίσιο δράσης για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο με τέσσερις βασικούς στόχους:
  • Την ενδυνάμωση των παιδιών και των γονέων μέσα από την πληροφόρηση για τις νέες τεχνολογίες.
  • Την άρση της ατιμωρησίας όσων εκμεταλλεύονται και κακοποιούν παιδιά στο ψηφιακό και μη περιβάλλον.
  • Τη μείωση της διαθεσιμότητας και πρόσβασης σε επιβλαβές για τα παιδιά υλικό και
  • Την προώθηση της αποκατάστασης των παιδιών που έχουν πέσει θύματα από κακή χρήση του διαδικτύου.
Δείτε τη σχετική έκθεση του Κέντρου Ερευνών της UNICEF Innocenti: Η Ασφάλεια των Παιδιών στον Κυβερνοχώρο(Αρχείο pdf, 794Kb, στα ελληνικά.)

Στο παρακάτω βίντεο, ο Γεν. Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, κ. Ηλίας Λυμπέρης, μιλά για τη συμμετοχή της οργάνωσης στο "Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας" της Google, τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου και δίνει συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου