Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόγραμμα Comenius «Αστέρια πάνω από την Ευρώπη»



Το 8ο Γυμνάσιο Βόλου φιλοξενεί ευρωπαίους μαθητές και εκπαιδευτικούς

Το ... δικό μας Γυμνάσιο, (αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του 21ου Δημοτικού πηγαίνει στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο), από τη Δεύτερα 23 Σεπτεμβρίου το 8ο Γυμνάσιο Βόλου φιλοξενεί τις αποστολές των ξένων εταίρων του στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Comenius, στο οποίο συμμετέχει από τον Σεπτέμβριο 2012. Είκοσι μαθητές και μαθήτριες από τέσσερις χώρες φιλοξενούνται από ισάριθμες οικογένειες μαθητών και μαθητριών του σχολείου. Οι ξένοι μαθητές συνοδεύονται από δεκατρείς εκπαιδευτικούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, «Αστέρια πάνω από την Ευρώπη» (Stars over Europe) είναι ο τίτλος της πολυμερούς δράσης και έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο άκρως επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες επισκέψεις στο εξωτερικό από μέλη της ομάδας του σχολείου. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο I Spoełeczne Liceum στο Ζάμοστς της Πολωνίας τον Οκτώβριο 2012 και η δεύτερη στο Κολέγιο Stefan cel Mare στο Τίργκου Νεάμτς της Ρουμανίας τον Μάιο 2013. Στη δράση αυτή το 8ο Γυμνάσιο Βόλου συμπράττει ακόμη με σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Κίρσεχιρ της κεντρικής Τουρκίας και από το Φέλτρε της βόρειας Ιταλίας. 

Η παιδαγωγική ομάδα αποτελείται από τον διευθυντή Απόστολο Βακρατσά, την υποδιευθύντρια Κατερίνα Παπαθανασίου και τους εκπαιδευτικούς Λώις Βλαχάβα, αγγλικής, Βέρα Βασαρδάνη και Εύη Παπαϊωάννου, φιλολόγους, Νίκο Σαμαρά, πληροφορικής, Εβελίνα Λουφοπούλου, γερμανικής, και Νίκο Παπαγεωργίου, χημικό, ενώ συμμετέχουν περίπου τριάντα μαθητές και μαθήτριες. 

Η βασική ιδέα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να δώσει στους μαθητές μια αφόρμηση για τη διερεύνηση των αντιλήψεων του ανθρώπου σχετικά με το σύμπαν και τα ουράνια σώματα, όπως αυτές ανιχνεύονται μέσα από τη γλώσσα, την ιστορία, τη λογοτεχνία, τους αρχαίους μύθους, τις λαϊκές παραδόσεις, τα έθιμα, ακόμη και τις λαϊκές προλήψεις, και όπως διαμορφώνονται από τις ανακαλύψεις της φυσικής και τις αστρονομίας. Όμως, ακόμη σημαντικότερο από το κέρδος στο γνωστικό πεδίο αναδεικνύεται το γεγονός ότι παρόμοιες δράσεις προσφέρουν στους εμπλεκόμενους πολύτιμες εμπειρίες, όπως είναι η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, το άνοιγμα της ψυχής και του νου. Τελικά αποτελούν ένα χτύπημα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν και οι ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των ομάδων. Συνεπώς το όφελος για τους εμπλεκόμενους είναι πολύπλευρο.

Το πλούσιο πρόγραμμα της συνάντησης μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί με απόλυτη επιτυχία. Την Τρίτη το πρωί οι ομάδες συναντήθηκαν στο χώρο του σχολείου για την επίσημη έναρξη των εργασιών και τη γνωριμία των μελών τους μεταξύ τους.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμετείχαν σε δραστηριότητες, ενώ οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο χώρο και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ακολούθησε εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και στη συνέχεια οι ομάδες έγιαναν δεκτές από το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτεινιώτη και τον αντιδήμαρχο εκπαίδευσης κ. Παντσά και ξεναγήθηκαν στο χώρο του δημαρχείου από την κα Μαρία Σπανού, επισκέψεις που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Μετά το φαγητό σε παραλιακό εστιατόριο οι φιλοξενούμενοι συνοδευόμενοι από Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές μετέβησαν στη Μακρινίτσα, όπου κυριολεκτικά ενθουσιάστηκαν από την ιδιαιτερότητα του χωριού και του τοπίου. 

Σήμερα Τετάρτη το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών αλλά και των εκπαιδευτικών σε εργαστήρια ποικίλων ενδιαφερόντων (αστρονομίας εικαστικής δημιουργίας, δημιουργικής γραφής, χορωδία) και με εκπαιδευτική περιηγήση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα. Η ημέρα κλείνει με τη διοργάνωση ‘ελληνικής βραδιάς’ με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς και μουσική πάντα στο χώρο του σχολείου, την οποία έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας με μεγάλη προθυμία και ζήλο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που πάντα συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών. 

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη ιστορική Βιβλιοθήκη των Μηλεών και στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και γεύμα και περίπατος στην Άφησσο. Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώνονται την Παρασκευή. 

Γίνεται προφανές ότι οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τα σχολεία και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν σε αυτές αλλά και για την ίδια την πόλη και την περιοχή, στην οποία πραγματοποιούνται, αφού οι φιλοξενούμενοι γίνονται με την επιστροφή τους στην πατρίδα τους οι καλύτεροι πρεσβευτές για τον τόπο που τους υποδέχτηκε, χάρη στους δεσμούς φιλίας, που έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου