Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

4ος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας "Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας"

4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας
«Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας»

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγό για 4η συνεχή χρονιά οργανώνουν τον 4ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση -Το Δέντρο της Σοφίας».
Ο διαγωνισμός αυτός αφιερώνεται στη μνήμη της μεσσήνιας συγγραφέως που γεννήθηκε στη Βανόδα Τριφυλλίας. Τα πρώτα της γρόμματα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο της Κυπαρισσiας. Ύστερα από πολυετή παραμονή στην Αθήνα, επέστρεψε στον τόπο της και έζησε στην Καλαμότα από το 1981 έως το τέλος της ζωής της.
Ανέπτυξε πλούσια κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική 'δρόση ως Δημοτικός Σύμβουλος, παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής και αρθρογρόφος τοπικών εφημερίδων.
Γεμάτη ευαισθησίες και τρυφερότητά προς την παιδική ηλικία βρέθηκε για πάρα πολλό χρόνια πλάι στην Ομάδα Λογοτεχνίας των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και σεργιάνισε με τους μικρούς μαθητές στα φανταστικά μονοπότια της Τέχνης του Λόγου. Είχε γράψει πολλά βιβλία, διηγήματα, ποίηση και στίχους που μελοποίησε ο Μίμης Πλέσσας. Έργα της έχουν παιχτεί στον κινηματογράφο όπως «Ο Αη Βασίλης ο θαλασσινός» και «Το σκιάχτρο». Το 2004 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο «Ποιήματα για παιδιά».
Για τον φετινό διαγωνισμό αφορμή θα αποτελέσουν 2 πανέμορφα διηγήματα της συγγραφέως από τη συλλογή «Ο Αϊ - Βασίλης ο Θαλασσινός», για τους μαθητές των Γ΄- Δ΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και η παραμυθοϊστορία «Στη Βηθλεέμ του Βυθού», για τους μαθητές των Α΄ και Β΄ τόξεων του Δημοτικού.
Και στα δύο αυτό βιβλία η συγγραφέας επιλέγει τη θόλασσα και το βυθό της ως λογοτεχνικό σκηνικό, εκφρόζοντας έτσι την αγάπη της στα θαλασσινά τοπία, τα γραφικά ψαροχώρια και τους ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν πλάι στα κύματα. Η «θόλασσα» ως ευρύτερη θεματική ενότητα έχουμε την φιλοδοξία να αποτελέσει φέτος την πηγή έμπνευσης ώστε να δημιουργήσουν οι μικροί λογοτέχνες τις δικές τους ιστορίες και να τις γεμίσουν με την ομορφιά, το μυστήριο και την μαγεία τους.
Για τους εκπαιδευτικούς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν μαθητές της τάξης τους στο διαγωνισμό θα αποστέλλεται κατόπιν επικοινωνίας ένα εγχειρίδιο, σε μορφή pdf, με προτεινόμενες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και παιχνίδια.
Τα παιχνίδια είναι ανοιχτές προτόσεις που μπορεί κάθε εκπαιδευτικός να αξιοποιήσει και να εξελίξει θέλοντας να εμψυχώσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα μικρο αυτό λογοτεχνήματα της συγγραφέως. Σε κόθε περίπτωση npέnει να προηγηθεί μια ανάγνωση του διηγήματος οπό τον εκπαιδευτικό και να ακολουθήσει μια συζήτηση με τους μαθητές, ωστε να μπορέσουν νο μυηθούν στον ιδιοίτεpο και μαγευτικό κόσμο της συγγραφέως.
Ταπεινή φιλοδοξiα του λογοτεχνικού διογωνισμού αφού γνωρίσουν τα nαιδιά τη συγγραφέα και αnολαύσοuν τις λεπτές αποχρώσεις της τέχνης της να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστοpίες πoυ θα διαπνέονται από μία ελαφριά θαλασσινή αύρα.
Όροι συμμετοχής:
1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των Α' έως Στ' τάξεων όλων των δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της χώρας και των ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων του εξωτερικού.
2. Οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων θα συμμετάσχοuν στο διαγωνισμό φιλοτεχνώντας ένα έργο ζωγραφικής.
3. Τα κείμενα να είναι αποκλειστικά των μαθητών χωρίς τη συμμετοχή ή τη βοήθεια κάποιου γονέα ή εκπαιδευτικού.
4. Τα διηγήματα πρέπει να ανέρχονται σε 200 έως 1200 λέξεις και τα nοιήματα μέχρι 30 στίχους.
5. Οι συμμετέχοντες μαθητές των Α' και Β' τάξεων στον διαγωνισμό ζωγραφικής θα πρέπει να φιλοτεχνήσουν το έργο τοuς σε χαρτί με διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 35X50 εκ. και όχι μικρότερες σnό τις διαστάσεις του Α4 χαρτιού χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε υλικό (ξυλομπογιές τέμπερες, λοδοnαστέλ, μολύβι, μελάνι κλn.). Δεν θα γiνουν δεκτές εκτυπώσεις από ηλεκτρονικό υπολογιστή, τρισδιάστατο έργο ή κολάζ.
6. Στην οπίσθια όψη των έργων και των κειμένων θα αναγράφονται ευκρινώς το όνομα, το επίθετο, η τάξη του μαθητή καθώς και τα στοιχεία του Δημοτικού Σχολεiοu στο οποίο φοιτά (όνομα σχολείου-πλήρης τσχuδρομικη διεύθυνση - τηλέφωνο- FAX)
7. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει οπό λογοτέχνες και εκπαιδευτικούς. Τα έργα δεν θα εnιστραφούν . Η αποvομή θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαϊου 2015 στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαματα.
Τα έργα μπορούν να σταλούν μέσω των σχολικών μονάδων τους ή ατομικά στη διεύθυνση:
Για τον Διαγωνισμό «Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας»
Εκπαιδευτήρια Mnoυγά
Πρωτοελλαδικό Μέγαρο - Ακοβίτικα Καλαμάτας
Τ.Κ 24100, Καλαμάτα
Τηλ.27210.92022, Fax.27210.82448
Δεκτή γίνεται και η αποστολή των έργων σε ηλεκτρονική μορφή (μόνο κειμένων και όχι ζωγραφιών), στις διευθύνσεις fbougas@bougas-school.gr ή gpoulopoulou81.@gmail.com, με τiτλο:
Για το διαγωνισμό «Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας».
1. Καταληκτική ημεpομηνία αποστολής των έργων είνοι: Παρασκευή  3 Απριλίου 2015
2. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 27210.92022, 27210-92122, 697.0801858 κ.Ποuλοπούλου Γεωργία.
3. Σε περinτωση που δεν βρiσκετε το βιβλίο («Ο Αϊ-Βασiλης ο θαλασσινός» και «Στη Βηθλεέμ τοu βυθού» μπορούμε νο σας τα στεiλοuμε ηλεκτρονικά σε μορφή pdf.
4. Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την ταινία μικρού μήκους «Ο Άι-Βασίλης ο θαλασσινός» σε σκηνοθεσία Βασίλη Ντούρου παρακαλώ επικοινωνήστε μαζi μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου