Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

«Πλημμύρισε» πολιτισμό, χρώματα και γεύσεις της Ευρώπης, το 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου




Σε εκδήλωση με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων που έχουν άμεση σχέση με την Ευρώπη

Μια πραγματικά μεγάλη γιορτή, γεμάτη ευρωπαϊκά χρώματα, στοιχεία, παραδόσεις και γεύσεις, που εντυπωσίασε γονείς, παιδιά και φίλους οι οποίοι γέμισαν «ασφυκτικά» την αίθουσα εκδηλώσεων αλλά και τον προαύλιο χώρο, πραγματοποιήθηκε στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.

Για πρώτη φορά για τα δεδομένα της Μαγνησίας, σύλλογοι με μέλη είτε προερχόμενα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, είτε έχοντας μια άμεση σχέση με αυτές ή τη γλώσσα τους, συμμετείχαν σε μια γιορτή πολιτισμού, χαράς και γνώσης, που κέρδισε τις εντυπώσεις όλων, μετατρέποντας το σχολείο σε ένα «Σταυροδρόμι ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με την πολύτιμη συνδρομή εκπαιδευτικών, ενώ συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές, ο «Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος» και το Ελληνογαλλικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», ο Σύλλογος Γερμανόγλωσσων Μαγνησίας «Ιάσων», ο «Σύλλογος Φίλων της Ισπανικής Γλώσσας, Κουλτούρας και Πολιτισμού «Aroma Latino» υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα, και ο Σύλλογος Ιταλόγλωσσων «Amici D’ Italia».

Εντυπωσιακή έναρξη

Σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, με την προβολή σε μεγάλη οθόνη, η Ελλάδα ως «χώρα οικοδέσποινα»…«ξεδιπλώθηκε» καταρχήν, μπρος τα μάτια όλων, με τη βοήθεια φωτογραφιών που εναλλάσσονταν με έντονη ελληνική μουσική υπόκρουση.
Βασικοί πρωταγωνιστές, τα ίδια τα παιδιά των συλλόγων που προσκλήθηκαν και ήρθαν στο σχολείο, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές του 21ου Δ.Σ., που με την ιδιαίτερη φροντίδα δασκάλων τους, «υποδέχονταν» την αντιπροσωπεία κάθε χώρας, με χορό και τραγούδι στη γλώσσα τους!!!

Ο χώρος των εκδηλώσεων «ντύθηκε» με σημαίες, χρώματα, αξιοθέατα και «γεύσεις» της κάθε χώρας που είχαν προετοιμάσει τα παιδιά, ενώ δύο σειρές από πολύχρωμα μπαλόνια, καλωσόριζαν τους επισκέπτες.

Την εκδήλωση άνοιξαν με τον χαιρετισμό τους οι πρόξενοι της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή, οι αδελφές του «Αγίου Ιωσήφ», ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΛ Ιωάννης Σαρακατσάνος, η πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας Κ. Ματσιόλης, ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Β. Χαλαστάρας, εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού κόσμου, πρόεδροι άλλων συλλόγων, φορέων, κ.α.

Οι καλεσμένοι

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο κ. Roland Fischer, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές, έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία της Γαλλίας και τις διαχρονικές σχέσεις της με την Ελλάδα, ενώ ο Επίτιμος Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλία κ. Γιώργος Παπαρρίζος, τόνισε ότι μέσα από την ενότητα των λαών, μπορούν να επιτευχθούν πολλά σημαντικά πράγματα.

Η Διευθύντρια του σχολείου κα Παναγιώτα Τσαγκούλη, έκανε το καλωσόρισμα , τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες και δράσεις πρέπει να ενθαρρύνονται, αφού μιλούμε πλέον για ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ηλίας Κουτσερής, τόνισε ότι στόχος της ιδέας, ήταν, πέραν της γνώσης που προέρχεται από τα βιβλία και που με ιδιαίτερη επιμέλεια μεταδίδουν οι δάσκαλοι, να έχουν οι μαθητές μια περισσότερο «βιωματική» εμπειρία για τις συνήθειες χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, αλλά και τη γλώσσα που αποτελεί συνδετικό κρίκο.

Η Πρόεδρος του «Ελληνογαλλικού Συνδέσμου» κα Μαίρη Τσακνάκη- Γαβαλά αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «Γαλλία, Γαλλική Γλώσσα, Γαλλοφωνία», δίνοντας με σαφήνεια συγκεκριμένα στοιχεία, κατατοπίζοντας με τον μοναδικό της τρόπο, τους παρευρισκόμενους.

Τη σκυτάλη πήραν μαθητές και μαθήτριες του «Ελληνογαλλικού Σχολείου Άγιος Ιωσήφ» που με ιδιαίτερη όρεξη, παρουσίασαν τρία μουσικοκινητικά δρώμενα με την ευθύνη της διευθύντριας κας Σοφίας Τσαρδακά και την επιμέλεια των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου στεφανιού με τα αναμμένα κεριά, καθώς και εορταστικά κάλαντα της Γερμανίας, παρουσίασαν τα μέλη του Συλλόγου Γερμανόγλωσσων Μαγνησίας «Ιάσων», ενώ η πρόεδρος κα Μαρία Ζάξε αναφέρθηκε στο ιστορικό του συλλόγου.

Μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ισπανίας και της ισπανικής γλώσσας έκανε ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων της Ισπανικής Γλώσσας, Κουλτούρας και Πολιτισμού «Aroma Latino» κ. Αχιλλέας Θεοχάρης.

Ένα παιδικό ισπανικό τραγούδι, ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους, ενώ θετική εντύπωση σε όλους τους … ποδοσφαιρόφιλους, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ισπανού τεχνικού του Ολυμπιακού Βόλου Μανουέλ Ρόκα και του παίκτη της Νίκης Βόλου Αντόνιο Ανιέτε, που ευχήθηκαν στα παιδιά ενόψει Χριστουγέννων!




Στον ίδιο χώρο, λειτούργησε έκθεση ενθυμημάτων και εντύπων της Ισπανίας.

Με … ένα παραμύθι, θέλησε να εξηγήσει την ιστορία του τοπικού «Ελληνογαλλικού Συνδέσμου» «Amici D’ Italia» η πρόεδρος κα Franca Di Fulvio, ενώ ένα… ταξίδι στις πόλεις και τις μουσικές της Ιταλίας, έκαναν μικροί και μεγάλοι, με τη βοήθεια της καθηγήτριας των Ιταλικών κας Mannuela Della Giovampaola.

Με την αφήγηση, τον βιντεοπροβολέα και την χαρακτηριστική ιταλική μουσική της κάθε πόλης της Ιταλίας, έγινε ένα όμορφο «ταξίδι» που πέρασε τους ταξιδιώτες και μέσα από τη «Μεγάλη Ελλάδα».

Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε και πάλι από την Ελλάδα, με ένα χορευτικό ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, που έδωσε το έναυσμα και της γευσιγνωσίας που ακολούθησε, αφού τα μέλη του κάθε συλλόγου που συμμετείχε, είχαν φροντίσει να φέρουν παραδοσιακές γεύσεις και εδέσματα της κάθε χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα γλυκό κέρασμα, περίμενε όλους όσοι παραβρέθηκαν, προσφορά των εταιρειών «Καραλής Γεωργικά» και «Περιβαλλοντική Βόλου», που με ευαισθησία και διακριτικότητα στέκονται πλάι σε πρωτοβουλίες που αφορούν σα παιδιά, ενώ στο μπουφέ της Ελλάδας, συμμετείχαν με προσφορές τους και άλλοι χορηγοί.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Ζιάγκα Βίκυ και Κοπάνα Κατερίνα καθηγήτριες Γαλλικών. Μακρή Ειρήνη καθηγήτρια Γερμανικών. Νάνου Ιφιγένεια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Κ. Παπαγεωργίου καθηγητής Καλλιτεχνικών. Επιμέλεια Ισπανικού-Ιταλικού τραγουδιού Γρηγ. Σουλτάνης.
Συμπαραστάτες, όλα τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και εθελοντές γονείς που βοήθησαν σε πολλές από τις προετοιμασίες που έγιναν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ελπίδα και ευχή, μια από τις επόμενες διοργανώσεις να αφορά πλέον, πέρα από το «Γνωρίζω την Ευρώπη» και το … «Γνωρίζω τον κόσμο»!

Φωτογραφικό αφιέρωμα 

  Από την προετοιμασία των παιδιών 

Αφίσα με λέξεις στα Ισπανικά 

                                                                Οι ελληνικές γεύσεις
Έκθεση ισπανικών βιβλίων και ενθυμημάτων


                     Ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων της Ισπανικής Γλώσσας, Κουλτούρας                                                    και Πολιτισμού «Aroma Latino» κ. Αχιλλέας Θεοχάρης
                                   Χειροποίητο στεφάνι απ΄το Σύλλογο Γερμανόγλωσσων

Γεύσεις από τη Γερμανία... 
                                                     Γεύσεις απ΄τη Γαλλία

                                                  Έκθεση αφίσας από την Ισπανία! 

                                                     Ένα γλυκό κέρασμα περίμενε όλους... 



Γεύσεις απ΄ την Ιταλία

Απ΄το video - αφιέρωμα στην Ελλάδα

Άποψη απ΄τους γονείς και τα παιδιά που κατέκλυσαν το χώρο των εκδηλώσεων 


Ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο κ. Roland Fischer

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλία κ. Γιώργος Παπαρρίζος

 Μουσικοχορευτικό δρώμενο με μαθητές του σχολείου μας 



Η Πρόεδρος του «Ελληνογαλλικού Συνδέσμου» κα Μαίρη Τσακνάκη- Γαβαλά

Μέλη του Συλλόγου Γερμανόγλωσσων Μαγνησίας «Ιάσων»

   Πλάνο του ισπανικού video που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους... 

Η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου» «Amici D’ Italia» κα Franca Di Fulvio

  Η καθηγήτρια των Ιταλικών κα Mannuela Della Giovampaola 
που μας ταξίδεψε νοερά στην Ιταλία

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 
με τους προέδρους και εκπροσώπους των Συλλόγων των άλλων χωρών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου