Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη βία στα παιδιά!



Αυξάνεται η ενδοοικογενειακή και σχολική
βία προς τα παιδιά και... λόγω της κρίσης

Ραγδαία είναι η αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας στη χώρα μας, κάτι που οφείλεται εν πολλοίς και στην κρίση, ενώ συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί επιστήμονες για τη σεξουαλική βία και σε έρευνα που έγινε προκύπτει ότι ποσοστό παιδιών 3% έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού!

Σε εκδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου, με θέμα «Η κακοποίηση του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον», ο ψυχίατρος στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Γιώργος Νικολαΐδης, παρουσίασε με νούμερα τα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ηλικίας 11, 13 και 16 χρονών, σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ του 2010 και του 2012 σε δείγμα 15.000 ατόμων, σε Αττική, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Όπως προκύπτει ποσοστό περίπου 16-17% των παιδιών είχαν μια εμπειρία ανεπιθύμητης σεξουαλικής εμπειρίας, με ποσοστό 7,6% στη διαδρομή της παιδικής ηλικίας και 4,5% το τελευταίο δωδεκάμηνο, από την έρευνα.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη τα παραπάνω ποσοστά συμβαδίζουν με αυτά της Ευρώπης, αλλά στη χώρα μας, είναι μεγαλύτερο το ποσοστό απόπειρας βιασμού, που φθάνει στο 3%, σε μικρές ηλικίες κυρίως για αγόρια, από το οικογενειακό και το περί την οικογένεια περιβάλλον και στην εφηβεία κυρίως για κορίτσια. 

Από την πλευρά του ο Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα των παιδιών  Γεώργιος Μόσχος, δικηγόρος, επισήμανε ότι οπωσδήποτε η κρίση αυξάνει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, αν και παραδέχτηκε ότι η κακοποίηση των παιδιών υπάρχει και ανεξάρτητα από οικονομικούς παράγοντες, αλλά σχετίζεται με τη μορφή συμπεριφοράς σε όλες τις τάξεις και τις κοινωνικές ομάδες. Πάντως ανέφερε ότι τα περιστατικά επιτείνονται με άλλα προβλήματα (όπως διαζύγιο, ψυχοπαθολογία του γονέα κλπ), συμπληρώνοντας ότι ένας από τους ισχυρούς παράγοντες η οικονομική κατάσταση και η ένταση ανάμεσα στους γονείς. Πολλές δε περιπτώσεις έχουν σχέση με τον αλκοολισμό, τα ψυχολογικά προβλήματα κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, αύξηση παρουσιάζονται και στα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, ενώ επισήμανε ότι «οι αποβολές μαθητών που προκαλούν προβλήματα δεν πρέπει είναι η πρώτη λύση, καθώς πρέπει να προηγηθούν συζήτηση, εντοπισμός του προβλήματος και παρακολούθηση σε βάθος χρόνου».

Ο Συνήγορος του Παιδιού καταλήγοντας ανέφερε ότι στα σχολεία παρατηρούνται επιθετικές συμπεριφορές με αφορμή σύγκρουση ιδεολογιών και ρατσιστικές αντιλήψεις, κυρίως σε Γυμνάσια, Λύκεια, σε περιοχές που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και την κρίση και υπογράμμισε ότι θέση του Συνηγόρου είναι ότι το σχολείο δεν πρέπει να δίνει ταμπέλες στους μαθητές, αλλά να τα βοηθήσει και να συμμετέχουν σε κοινά πράγματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου