Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η ΔΕΥΑΜΒ εκπαιδεύει μαθητές σε θέματα ορθής διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού



Πρόγραμμα για την ορθή χρήση του νερού στην οικιακή κατανάλωση, με σκοπό την εμπέδωση της παραδοχής ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αγαθό που αποτελεί πηγή ζωής για όλους, πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΥΑΜΒ σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε συναντήσεις μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με τους Σχολικούς Συμβούλους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει ήδη συμφωνηθεί ένα πρώτο σχέδιο εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Εξοικονομώ το νερό, προστατεύω τη ζωή».

Πρόκειται για σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το Νερό, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στη δημιουργία μιας συσκευής, με τη βοήθεια της οποίας τα παιδιά εκπαιδεύονται σε θέματα εξοικονόμησης του νερού. Πρόκειται συγκεκριμένα για έναν φορητό νιπτήρα με βρύση, τον οποίο καλούνται οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν για το πλύσιμο των χεριών και στη συνέχεια γίνεται μέτρηση της κατανάλωσης που έχουν κάνει, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει απερίσκεπτη ή ορθή χρήση του νερού.

Επίδειξη του τρόπου λειτουργίας αυτής της συσκευής έγινε σήμερα στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, στη Νέα Δημητριάδα, παρουσία του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Λ.Μαυρογιάννη και του Αντιδημάρχου Ηλ.Ξηρακιά. Παρόντες ήταν επίσης ο Υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας Αντώνης Αντωνίου και η Διευθύντρια του 21ου Δημοτικού Σχολείου κ. Παναγιώτα Τσαγκούλη.

Όπως τονίστηκε, η συνεργασία της ΔΕΥΑΜΒ με τα Δημοτικά Σχολεία είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση των μικρών καταναλωτών όσον αφορά την σωστή χρήση του νερού στο σπίτι και το σχολείο, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην εμπέδωση από τη νεαρή ηλικία της ανάγκης να γίνεται ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού. «Το νερό είναι πηγή ζωής και αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οργανωμένες σύγχρονες κοινωνίες», επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση.

Οι  προτάσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμαμτος είναι:

• Να ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση των μικρών μαθητών σε κάθε Δ.Σ. όσον αφορά την ορθή χρήση του νερού, με πρακτική άσκηση στην τάξη τους και συγκεκριμένα με τη διακίνηση ενός φορητού μικρού νιπτήρα που έχει ήδη κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό, αφού προηγηθεί θεωρητική ενημέρωση από τους δασκάλους και στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ για την πορεία παραγωγής του νερού και την αναγκαιότητα ορθής χρήσης και εξοικονόμησης του

• Ενημέρωση όλων των διευθυντών και δασκάλων των σχολικών μονάδων για την ένταξη του προγράμματος σε όλα τα Δ.Σ.

• Ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών στην καταγραφή, έλεγχο της κατάστασης των υδραυλικών εγκαταστάσεων κάθε σχολείου, με τη συμβολή της ΔΕΥΑΜΒ, για τη διάγνωση διαρροών.

• Ένταξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος σε Ολοκληρωμένο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- Επίσκεψη των μαθητών σε χαρακτηριστικά σημεία του «κύκλου του νερού» που θα δίνουν την ολοκληρωμένη εικόνα όλης της εφαρμογής, όπως υδραγωγεία-δεξαμενές, χημείο ελέγχου, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, ποτάμια, λίμνες (Κάρλα), υδροβιότοποι κ.λ.π., σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ.

-  Διανομή έντυπου ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ενημερωτικού υλικού (αφίσες, μπάνερ, DVD, CD,κλπ) σε μαθητές ή σχολικές μονάδες

- Διοργανώσεις εικαστικών εκθέσεων, διαγωνισμούς ζωγραφικής, προκηρύξεις διαγωνισμών ποικίλου ενδιαφέροντος (π.χ. αφίσες, ποιήματα, ιδέες και προτάσεις έξυπνου σχεδιασμού ή εφαρμογής εναλλακτικών μεθόδων) ως προς την εξοικονόμηση νερού ή προτάσεων προς τη ΔΕΥΑΜΒ.

-  Υιοθεσία κοινόχρηστων χώρων, πάρκων οικοπέδων, τεμαχίων γης, εντός και εκτός σχολείων από περιβαλλοντικές ομάδες διαχείρισης μαθητών και δασκάλων καθώς και αξιοποίησης του ποτίσματος με γνώμονα την εξοικονόμηση νερού.

-  Θεατρικά δρώμενα και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις εναλλακτικών μορφών (π.χ. αξιοποίηση των σιντριβανιών ή άλλων μέσων).

-  Εμπλοκή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας με διάφορες δράσεις, εκδόσεις ή προγράμματα του ή και άλλων πανελλαδικών θεματικών Δικτύων των ΚΠΕ που έχουν ως θέμα το «ΝΕΡΟ».

-  Σεμινάρια, ομιλίες, ενημερωτικές ανακοινώσεις με αντικείμενο το νερό αλλά και συνεργασία με αντίστοιχους φορείς.

Τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ υπογράμμισαν ότι είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούν οι μικροί μαθητές- καταναλωτές του νερού στη λογική της ορθής διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού, γιατί τα παιδιά θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και στο σπίτι. Η πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ορθής διαχείρισης του νερού που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ και αφορά συγκεκριμένα:

1. Εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για το σύνολο των νερών επιφανειακών και πηγαίων νερών στα όρια του νέου Δήμου.

2. Συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των διαρροών του δικτύου στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού και αξιοποίησης σύγχρονων μέσων σε συνεργασία και με το Π.Θ.

3. Ενημέρωση και συνεργασία με τους πολίτες για την εμπέδωση της αντίληψης για ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου