Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η βράβευση των εντύπων του σχολείου μας






Παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουνίου 2013 μαθητικά έντυπα που δημιουργήθηκαν στις σχολικές κοινότητες .
Συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 40 σχολεία, με πρωταγωνιστές μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, ενώ με τα καλύτερα λόγια εκφράστηκε για τις προσπάθειες που έγιναν, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κα Σούλα Μπαρτζιώκα.

Στην παρουσίαση αναδείχθηκαν και οι δράσεις που έκαναν μαθητές του σχολείου μας, το Ε1 με μαθητική εφημερίδα, το ΣΤ2 με μαθητική εφημερίδα, καθώς και το Ε2 με βιβλίο για την ιστορία μνημείων του τόπου μας.


Όπως τόνισε η κα Μπαρτζιώκα, πρόκειται για μια εκδήλωση που κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αφού στη συγκεκριμένη δράση κάθε χρόνο αυξάνονται συνεχώς οι συμμετοχές.
«Όπως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο Δήμος πρέπει και οφείλει ν’ αποτελεί φορέα παιδείας, σχεδιάσαμε προτείναμε και υλοποιήσαμε μια σειρά πρωτότυπων παιδαγωγικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους πολίτες. Τα σχολεία μας μετείχαν ενεργά στο πλούσιο αυτό πρόγραμμα δράσεων, που περιελάμβανε, μουσικές, λογοτεχνικές, εικαστικές εκδηλώσεις θεατρικά δρώμενα περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, εκστρατεία ecomobility, συμμετοχή στο πρόγραμμα αγαπώ και φροντίζω τον τόπο μου, καθιερώσαμε τη γιορτή παιδείας στην παραλία, βράβευση μαθητικών εντύπων και πολλές ακόμη πρωτοβουλίες που θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να τις απαριθμήσω.
Προσπαθήσαμε όμως και με όλες μας τις δυνάμεις και αναδείξαμε ως Δημοτική Αρχή στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ,τα εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία μας.

Όλες εκείνες τις δράσεις που στόχο έχουν να συμβάλουν στην αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών, να ενισχύσουν την υπευθυνότητά τους, την αυτοεκτίμησή τους να καλλιεργήσουν την αντιληπτική τους εγρήγορση , να στοχάζονται κριτικά , να συνεργάζονται να αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους. Υλοποιήσαμε πλούσιο πρόγραμμα δράσεων πολιτισμού ,γιατί θέλαμε και θέλουμε ένα Σχολείο ανοικτό στην πόλη και τους πολίτες, ζωντανό κύτταρο μόρφωσης και δημιουργικότητας, άρρηκτα συνδεδεμένο με το πολιτιστικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον της τοπικής κοινωνίας, με ιστορικό ρόλο στο παρόν και στο μέλλον αυτής της πόλης ∙ γιατί θεωρούμε ότι κάθε μαθητής και μαθήτρια, κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα αγαθά του πολιτισμού και ταυτόχρονα να είναι συμμέτοχος/η στη δημιουργία».

Σύμφωνα με την κα Μπαρτζιώκα, «η βράβευση και παρουσίαση των μαθητικών εντύπων είναι μια εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός για τα Σχολεία όχι μόνο του Δήμου Βόλου. Ως δράση, σχεδιάστηκε , με άξονα την παιδαγωγική άποψη ότι το σχολείο είναι χώρος που ωθεί τους μαθητές να εξοικειωθούν με το λόγο, με τα είδη του και με την ορθή χρήση του, ενώ ταυτόχρονα τους παρακινεί να αυτενεργήσουν, για να ερευνήσουν θέματα της επικαιρότητας ή ακόμη και να ασχοληθούν οι ίδιοι με την παραγωγή κειμενικών ειδών και να καλλιεργήσουν τα ενδιαφέροντά τους για τη δημοσιογραφία.
Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη γιατί η συμμετοχή στη φετινή μας εκδήλωση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ∙ – παρουσιάζονται απόψε περισσότερα από 40 μαθητικά έντυπα ( σχολικές εφημερίδες, ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά περιοδικά, ημερολόγια, επιστημονικές μελέτες, μυθιστορήματα, αφίσες, κ.α.).
Πρωταγωνιστές σε όλο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες».

Όπως τόνισε, «απ’ ό, τι διαπιστώσαμε τα παιδιά λειτούργησαν με οργάνωση, ομαδικότητα, ακρίβεια και συνέπεια που αγγίζει το δημοσιογραφικό «επαγγελματισμό», διατηρώντας ταυτόχρονα στα έντυπά τους τη δροσιά και την αθωότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία τους.
Με πολύ μεράκι και αρκετή δουλειά, ασχολήθηκαν με θέματα επίκαιρα όσο ποτέ, όπως η ενδοσχολική βία, το περιβάλλον, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, όμως τα απασχόλησαν και θέματα που αφορούν τον τόπο μας, όπως τα μνημεία μας, οι μύθοι, οι θρύλοι, οι παραδόσεις μας, αλλά και η τουριστική προβολή της περιοχής τους. Σε άλλες περιπτώσεις, εμπνεύστηκαν από τα παραπάνω και άφησαν ελεύθερη τη συγγραφική τους φαντασία να δημιουργήσει πρωτότυπες ιστοριούλες και παραμύθια, ακόμη και μυθιστορήματα, περιοδικά κλπ

Από την πρώτη στιγμή που προτείναμε και οργανώσαμε την δράση για τα μαθητικά έντυπα είχαμε δίπλα μας εξαιρετικούς δημοσιογράφους του τοπικού μας, τύπου που για άλλη μια φορά θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά. Την εφημερίδα Θεσσαλία και την Τούλα Κεκάτου ,τον Ταχυδρόμο τον Χρήστο Μπουκώρο, από τη «Μαγνησία» τον Ηλία Κουτσερή καθώς και τον Γιάννη Αναστασίου. Από την τηλεόραση του Άστρα τον Δημήτρη Μαρέδη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου