Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο απολογισμός δράσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων



Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
(Για τη σχολική χρονιά 2012-2013)

Για την πλήρη ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας οι οποίοι δεν προσήλθαν στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση όπου συζητήθηκαν πεπραγμένα, προβλήματα, θέματα, λύσεις αλλά και προτάσεις για τη νέα σχολική χρονιά, το Δ.Σ. έλαβε και φέτος την απόφαση, να ενημερώσει με την παρούσα επιστολή, για τον απολογισμό της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, αλλά και για τις πρώτες κινήσεις της χρονιάς που διανύουμε.

Μικρά καθημερινά ζητήματα, όσο και πιο ουσιώδη θέματα, αποτέλεσαν μέρος της ενασχόλησης των μελών του Δ.Σ.. Προσφέραμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά, ανιδιοτελώς, με ευθύνη, σοβαρότητα, αλλά και ικανοποίηση για τα όποια αποτελέσματα. 

Αφιερώσαμε σημαντικό μέρος από τον προσωπικό χρόνο μας, έχοντας κοινή αγωνία με τη δική σας… Να πραγματοποιήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Παράλληλη επιθυμία μας, είναι, δάσκαλοι και γονείς, να παραμείνουμε ένα ενωμένο σύνολο, με κοινούς στόχους και σύνδεσμο τους μαθητές. 

Σύντομος γενικός απολογισμός
(Ενδεικτική αναφορά, μέρους των δράσεων)

Αγορά και διανομή γλυκών- αναψυκτικών για τον Αγιασμό 2012-2013, αγορά - τοποθέτηση φίλτρου στις βρύσες, δώρο κούπα σε όλα τα παιδιά τα Χριστούγεννα, αγορά βασιλόπιτας, δώρα στα τυχερά παιδιά, προσφορά αναμνηστικών και διοργάνωση αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης για τα παιδιά της ΣΤ. Διανομή παιδικής εφημερίδας (συνεχίζεται και φέτος κάθε τρίμηνο), σε συνεργασία με το «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ». 

Συμμετοχή οικονομική σε εκδρομές- περιπάτους των παιδιών, Μουσεία, μεταφορές σχολικών ομάδων κ.λ.π., επισκευές βρυσών και αγορά κουτιών, αγορά βιβλίων, συνεργασία με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Μαγνησίας για street tennis, επισκευή ντουλαπών, αγορά στολών για την 25η Μαρτίου, ρακετών για το πινγκ πονγκ, φυτωρίου λουλουδιών. Αγοράσαμε μπάλες μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλει. Συνεργασία με ιδιώτη- πρόεδρο Ιδρύματος, που βράβευσε και οικονομικά, αριστούχους μαθητές.

Ενέργειες –στόχοι

Συνεχίσαμε την πρωτοβουλία για τη συλλογή πλαστικών καπακιών. Το σχολείο μας βρέθηκε στο επίκεντρο όλης της Ελλάδας, με προσφορές από διάφορα μέρη, μετά από την γνωστοποίηση της ενέργειας από πανελλαδικά ΜΜΕ. Συμβάλαμε στην αγορά ενός καροτσιού για νέο συνάνθρωπο στη Ν. Αγχίαλο και έχουμε στη διάθεσή μας, ένα ακόμη καρότσι. Δημιουργήσαμε «Τράπεζα αίματος» της σχολικής κοινότητας με τη συμμετοχή εθελοντών της «Αλληλεγγύης», της Κινητής Ομάδας Αιμοληψίας του Νοσοκομείου και του γνωστού ηθοποιού- συγγραφέα Πασχάλη Τσαρούχα. Προσφέραμε ασφαλιστική κάλυψη σε μαθητές, ενώ η ασφάλεια ενεργοποιήθηκε και φέτος, για όσα παιδιά οι γονείς τους συμφώνησαν. Δημιουργήσαμε Συμβουλευτικό Σταθμό με τη συνδρομή του ΚΕΣΥΣΕ, με πέντε κοινωνικούς επιστήμονες για συμβουλές σε γονείς. Δημιουργήσαμε το επίσημο blog του Συλλόγου, για άμεση και έγκυρη ενημέρωση, τόσο για τα θέματα του σχολείου, όσο και γενικότερα εκπαιδευτικά. 

Ομάδες γονέων- παιδιών

Σε συνεργασία με το συμπολίτη ηθοποιό Δ. Νάνο, δημιουργήθηκε ένα σύντομης διάρκειας εργαστήρι ως «Θεατρική Ομάδα Παιδιών». Εξασφαλίσαμε και διατηρήσαμε (όπως και φέτος), νέο χώρο που παραχωρήθηκε απ΄ το ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ στο Κοινωνικό Κέντρο Ν. Δημητριάδας για δράσεις μας. 

Παραδίδονταν μαθήματα παραδοσιακού χορού στη «Χορευτική Ομάδα» που δημιουργήθηκε, ενώ λειτούργησαν δύο τμήματα χορών Latin ενηλίκων και ένα τμήμα εκμάθησης κιθάρας για παιδιά.  Φέτος επιπρόσθετα, λειτουργεί και παιδικό τμήμα latin, όπως και δεύτερο τμήμα κιθάρας. Συγκροτήσαμε «Ομάδα πεζοπορίας και περιπάτων» και σε συνεργασία με μέλη του ΕΟΣ Βόλου, συνδιοργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε πεζοπορίες- εκδρομές. Συμμετείχαμε, σε πρόγραμμα της Σχολής Γονέων στη Μαγνησία.

Αλληλεγγύη – Κοινωνική δράση

Δημιουργήσαμε από κοινού με τους δασκάλους, για δεύτερη χρονιά, το «Σχολικό Παντοπωλείο» (σύντομα ξεκινά και για τρίτη χρονιά). Ο Σύλλογος, με τους δασκάλους, πρόσφεραν πρωϊνό για ένα διάστημα, σε όσα παιδιά αντιμετώπιζαν οικονομικό πρόβλημα, μέχρι να ενεργοποιηθεί η εκκλησία. Υπήρξε συνδρομή σε άπορες οικογένειες με αγορά φωτογραφιών κ.λ.π. Προσφέραμε παιχνίδια, τα οποία δόθηκαν μέσα από τη δράση «Όλοι μαζί για το παιδί», στην «ΕΛΕΠΑΠ Βόλου», τις «Ασπρες Πεταλούδες», αλλά και σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες της Μαγνησίας.

Ενημέρωση- Εκδηλώσεις- Δράσεις 

Πραγματοποιήσαμε αρτοκλασία στη Μονή Ταξιαρχών, δημιουργήσαμε δύο δωρεάν «Εργαστήρια γραφής», με τον φιλόλογο- συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή . Σε  συνεργασία με την «Ένωση Καταναλωτών Βόλου», διοργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση, συνεργαστήκαμε με την «Αέρινη Πόλη», για μια παράσταση. Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Lets Do It Greece», καθαρίζοντας το λόφο της Γορίτσας. 

Οργανώσαμε ενημέρωση για την «Ενδοσχολική βία», ενώ με τη συνεργασία του Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου, διανείμαμε στους μαθητές ενημερωτικό φυλλάδιο για τον  Κ.Ο.Κ. Έγινε ενημέρωση με θέμα: «Ασφαλής Πλοήγηση και Εξάρτηση των εφήβων από το Διαδίκτυο» για γονείς, ενώ εφαρμόσαμε την ιδέα της «Ανοιχτής αυλής», όπου γονείς και παιδιά ήρθαν και έπαιξαν συγκεκριμένα Σάββατα, στην αυλή του σχολείου, κ.λ.π.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές – ψυχαγωγία

Προσφέραμε εδέσματα και αγοράσαμε προϊόντα στη διάρκεια του Bazaar την περίοδο προ των εορτών. Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με το Σύλλογο Διατήρησης της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας με χορευτικά, γεύσεις κ.λ.π. 

Διοργανώθηκε μεγάλη αποκριάτικη γιορτή, σε συνεργασία με το «Σύλλογο για τη Διατήρηση της Ελληνικής Παράδοσης Κ. Λεχωνίων», τη «Λέσχη Εργαζόμενου Κοριτσιού Βόλου» και Χορευτικό Τμήμα των Κοινωνικών Κέντρων του Δήμου Βόλου. Επίσης, σπουδάστριες/στές του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου, και του Τμήματος Ειδικού Εφαρμογών Αισθητικής, απασχόλησαν δημιουργικά τα παιδιά. 

Διοργανώσαμε εκδήλωση στη λήξη της χρονιάς, με προσφορά εδεσμάτων, χυμών, 
αναψυκτικών κ.α. και συναυλία με την ευγενική ανταπόκριση της «Σχολής Ελληνικής Μουσικής» του κ. Π. Πλάκα.
Συνεχίστηκε η συνεργασία με τα «village cinemas» για ειδικές τιμές με ομαδική συμμετοχή σε προβολές. Πραγματοποιήσαμε μονοήμερη εκδρομή τον Οκτώβριο στα Αμπελάκια, ποδηλατοβόλτες σε συνδυασμό με πολιτιστική ενημέρωση, ενώ πήγαμε στο Ινδιάνικο χωριό «Τζομάκουα» στο Ελατοχώρι και στο «Κτήμα Ηρακλής» κ.α.

Διάφορα

Διανείμαμε ερωτηματολόγιο προς αναζήτηση επιθυμιών των γονέων, κάναμε δεντροφύτευση στα παρτέρια του σχολείου με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων και την προσφορά σημαντικής ποσότητας δενδρυλλίων από το ΤΕΙ Σίνδου και της Υπ. Πρασίνου του Δ.Βόλου. Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για την αποστολή ανακοινώσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.  

Προσκληθήκαμε σε σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων και με την παρουσία μας, εκπροσωπήσαμε το Σύλλογο. Συμμετείχαμε στις εκλογές της Ένωσης Γονέων της οποίας είμαστε τακτικά μέλη, στη νέα ετήσια γενική συνέλευση, όπως και στη διαμαρτυρία που έγινε στο δήμαρχο για την επίλυση των προβλημάτων. Συμμετείχαμε σε έρευνα μεταπτυχιακής φοιτήτριας Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δράσεις απ΄ την έναρξη της νέας χρονιάς

Στη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμη, με τη μέριμνα μελών του Συλλόγου, γονείς και φίλοι ανταποκρίθηκαν στο εθελοντικό βάψιμο των τάξεων. Δόθηκαν συμβολικά δωράκια στους μαθητές της Α Τάξης και έγινε συνάντηση με γονείς των παιδιών για πρώτη γνωριμία. 

Σε συνεργασία με τον ΟΑΜ, έγινε στην αυλή του σχολείου street tennis. Σε συνεργασία με την ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΠΟΛΛΩΝ, διοργανώθηκε «Γνωριμία με το πινγκ πονγκ», όπως και μάθημα- παιχνίδι μπάσκετ, με το bc volos. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του 7ου Δ.Σ. Βόλου, διοργανώσαμε υπό τη σκέπη της HELMEPA, καθαρισμό του Αναύρου . Δημιουργήσαμε αφίσες με σκίτσο και μηνύματα για την κυκλοφοριακή αγωγή. Πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας για τις σχολικές τροχονόμους. Διοργανώσαμε εκδήλωση με θέμα: «Οργάνωση μελέτης και χρόνου των παιδιών». Έναρξη συνεργασίας με το 21ο Νηπιαγωγείο.
Βράβευση

Δράσεις του σχολείου μας όπως και ο Σύλλογός μας, τιμήθηκαν απ΄την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το Δ. Βόλου, σε ειδική εκδήλωση.

Προγραμματισμός

Προγραμματίζουμε: Ανακαίνιση του χώρου Γυμναστηρίου- Αίθουσας εκδηλώσεων. Συνδιοργάνωση με τους δασκάλους στο τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, εκδήλωσης με εκπροσώπους πέντε χωρών της Ευρώπης! Τα Χριστούγεννα, δημιουργία ιδιαίτερου Χριστουγεννιάτικου κλίματος, με την διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων. Συνεργασία με Ελληνικό Σχολείο του εξωτερικού. Σεμινάριο και εσωτερικό τμήμα σκάκι, σεμινάρια Γονέων, διοργάνωση θεματικών ημερίδων, εκδηλώσεων με συγγραφείς, μουσικών βραδιών, συναυλία μαθητών. Συγκέντρωση χρησιμοποιημένων μαγειρεμένων λαδιών, με ανταποδοτικά οφέλη, όπως και αρκετές άλλες δράσεις
Προβλήματα- Αιτήματα 

Για την ασφαλή είσοδο-έξοδο, απαιτήσαμε τη λήψη κυκλοφοριακών μέτρων. Συνεχίζουμε να ζητούμε λύσεις για τους χώρους τουαλέτας, σύνδεση με κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, αντικατάσταση των κουφωμάτων, επαρκή θέρμανση και καλλωπισμό της αίθουσας Γυμναστηρίου , εξωτερικός χρωματισμός των δύο κτιρίων, ανακατασκευή αύλειου χώρου και μερική περίφραξη παρτεριών, αποξήλωση συρματοπλεγμάτων και αντικατάσταση από πλέγμα αλουμινίου, τοποθέτηση παγκακιών και στεγάστρων, κ.λ.π. Σκέψη μας είναι στο νέο προγραμματισμό, να ενταχθούν και τυχόν δικές σας προτάσεις, γι ΄αυτό και σύντομα θα λάβετε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Οφείλουμε ευχαριστίες στη Διευθύντρια και τον υποδιευθυντή του σχολείου, καθώς και τους υπόλοιπους δασκάλους, για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία, καθώς σημαντικό τμήμα των προαναφερόμενων δράσεων, πραγματοποιήθηκε με κοινή πρωτοβουλία και επιθυμία. Ευχαριστούμε παράλληλα, όλους τους γονείς που συνέδραμαν το έργο μας, ενώ ζητούμε τη βοήθεια όλων όσων μπορούν να προσφέρουν.

                                                                          To Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου