Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Μαγνήτων Κιβωτού»




 Στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας»

Ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» στο πλαίσιο του θεματικού έτους για τον πολιτισμό της θάλασσας έχει σχεδιάσει μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που εξελίσσονται έως το Δεκέμβριο του 2016. Παράλληλα οι δράσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση πλαισιώνονται με έντυπές και ψηφιακές εκδόσεις (Εκδοτική Δημητριάδος), με προγράμματα κατάρτισης και εκθέσεις -  εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού (έντυπου και ψηφιακού):

«Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; »


Η νέα δράση του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού για την εκπαίδευση που ξεκινά τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο αφορά την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού (έντυπου και ψηφιακού) για τη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας και του Αιγαίου με τον διακριτικό τίτλο: «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; ». Ειδικότερα η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της Μαγνησίας και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση). Για το λόγο αυτό έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία έχει αποσταλεί στα σχολεία και δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του φορέα (www.magniton-kivotos.gr) όπου προσκαλεί εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων που έχουν ασχοληθεί με θέματα λαϊκού πολιτισμού, τοπικής ιστορίας και ναυτιλίας, καθώς και ερευνητές, ιστορικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, φωτογράφους, μουσικούς, εμψυχωτές θεάτρου και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.  

Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού (έντυπου και ψηφιακού) για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό) και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο) με στόχο οι μαθητές να κατανοήσουν πτυχές της ιστορίας, του περιβάλλοντος, της  τοπικής ιστορίας καθώς και του λαϊκού πολιτισμού της πατρίδας τους.
Επίσης οι εκπαιδευτικοί θα έχουν στην διάθεση τους ένα πολλαπλό εργαλείο για την δημιουργία εμπλουτισμένων διδακτικών παρεμβάσεων για την διδασκαλία θεματικών ενοτήτων που εμπίπτουν στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το εκπαιδευτικό πακέτο (χάρτινο box) θα αποτελείται από 6 διακριτές και αυτόνομες θεματικές ενότητες που θα απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου - Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Το εκπαιδευτικό υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης ή στο μάθημα της γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της τοπικής ιστορίας (Ζώνη Βιωματικών Δραστηριοτήτων) ή σε οποιοδήποτε άλλο μάθημα κριθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα χρήσιμο.
Οι ενδεικτικοί τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι:
1) Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και το Βόλο του σήμερα … ,
2) Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα,
3) Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου),
4) Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη),
5) Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες),
6) Περιβάλλον, θάλασσα και η ναυτιλία σήμερα.
Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος θα περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α’-Β’, Γ’-Δ’, Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.
Το εκπαιδευτικό υλικό των ενοτήτων του προγράμματος θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα παρακάτω παραδοτέα με ειδική σήμανση για κάθε ενότητα :
α)  Έντυπο υλικό (16σέλιδο γενικό έντυπο ενότητας, 2σέλιδο έντυπο χρονογραμμή, καρτέλες, εκπαιδευτικό σενάριο, φύλλα εργασίας με δραστηριότητες, οδηγίες για τον εκπαιδευτικό, οδηγίες για εκπαιδευτικές επισκέψεις, βιβλιογραφία, πηγές με συνδέσμους στο διαδίκτυο, κατασκευές, θεατρικά παιχνίδια, παιχνίδια (παζλ, ακροστιχίδες, επιτραπέζιο, κ.ά.),
β) Ψηφιακό υλικό (παρουσιάσεις σε μορφή power point, ψηφιακά κουίζ, σταυρόλεξα, παρουσιάσεις με φωτογραφίες, πηγές με συνδέσμους, κόμικ, εφαρμογές για διαδραστικό πίνακα, κ.ά.).
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης και για αυτό το λόγο η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των συντονιστών και των επιστημονικών υπευθύνων στις εργασίες παραγωγής του εκπαιδευτικού υλικού είναι άμισθη και εθελοντική.
Περισσότερες πληροφορίες, την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και τα υποδείγματα αιτήσεων μπορούν να ανακτήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα του φορέα : http://www.magniton-kivotos.gr/index.php/news/138-poupaskaravaki 

Διημερίδα και Σχολείο σεμιναριακών μαθημάτων τού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρόγραμμα «Κωστής Παλαμάς»): «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός»

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνδιοργάνωση με τον φορέα  «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» / Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού διοργανώνει Σχολείο σεμιναριακών μαθημάτων τού προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» με θέμα την προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, διαμέσου των σπουδών επικοινωνίας. Το συνολικό εγχείρημα αποσκοπεί να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επικοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό και επιπλέον μια κριτική αντίληψη γύρω από τις πολιτισμικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες των κλάδων τού τουρισμού, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τα εν λόγω πεδία, με απώτερο στόχο την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος. Το «Σχολείο» του προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα (Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού), στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και στο Μουσείο της πόλης του Βόλου από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2015 με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός».
Η δωρεάν συμμετοχή στα σεμιναριακά μαθήματα απαιτεί τη συνεπή παρουσία των εκπαιδευόμενων και την ενεργή συμμετοχή τους στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν. Το πρόγραμμα των μαθημάτων περιλαμβάνει:  Ανοιχτές εισηγήσεις: Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μαίρη Μιχαηλίδου, Μιχάλης Λεφαντζής, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και Θεματικές ενότητες: 60 ώρες διδασκαλίας με διδάσκουσες την Αναστασία Μαρινοπούλου και την Άννα Μαυρολέων. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα:
Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός
Το σεμιναριακό μάθημα «Λαϊκός πολιτισμός» συγκροτεί μία σειρά σεμιναριακών μαθημάτων και εστιάζεται στην παρουσίαση και μελέτη θεμάτων πολιτισμού, λαϊκής παράδοσης, τουριστικής πολιτικής και αναπτυξιακής αξιοποίησης.
Πολιτισμός και Τουριστική Αξιοποίηση
Στόχος του σεμιναριακού μαθήματος είναι η επαφή των εκπαιδευόμενων μέσα από μια διττή οπτική του «τουρίστα-επισκέπτη» του «πολίτη- διαχειριστή» και η ανάδειξη νέων οπτικών στην προβολή-διαχείριση των χώρων και των δρωμένων που τελέστηκαν ή που ακόμα τελούνται σε αυτούς. Μετά το πέρας των ταχύρρυθμων μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι θα λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για την αίτηση συμμετοχής απευθυνθείτε στο σύνδεσμο:  http://kostispalamas.uoa.gr/?page_id=1789.

* Την επιμέλεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» έχει ο συντονιστής της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας και Οργανωτικός Γραμματέας του φορέα Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου.
** Η συντονιστή επιτροπή του τομέα εκθέσεων - εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας αποτελείται από τον Νικόλαο Τσούκα, Γενικό Γραμματέα του φορέα, τον Αντώνιο Πλαγερά, Ταμία του φορέα, τον Αντώνη Πολίτη, μέλος Δ.Σ. και τον Αντώνη Βάλβη, μέλος του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου