Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης



Η διάρκεια της διδασκαλίας, το ολοήμερο σχολείο και τα νηπιαγωγεία

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με κύριο εκπρόσωπο το Δημοτικό Σχολείο.  H σχολική ζωή, όμως, των μαθητών μπορεί να ξεκινά από την ηλικία των 2,5 ετών (προσχολική εκπαίδευση) σε ιδρύματα (ιδιωτικά και δημόσια) που ονομάζονται Βρεφονηπιακοί Παιδικοί Σταθμοί.
Ορισμένοι Βρεφονηπιακοί Παιδικοί σταθμοί διαθέτουν και Νηπιακά Τμήματα που λειτουργούν παράλληλα προς τα Νηπιαγωγεία.  Η διάρκεια φοίτησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικό) είναι εξαετής, με ηλικία εισόδου το 6ο έτος.
Παράλληλα προς τα κοινά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά λειτουργούν και Ολοήμερα σχολεία, τα οποία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και εμπλουτισμένο Αναλυτικό Πρόγραμμα. 

Κατανομή σχολικού έτους

Το σχολικό έτος των σχολείων Πρωτοβάθμιας Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους.
Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους.
Στο δημοτικό η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους. Την ίδια ημερομηνία αποστέλλονται οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για την εγγραφή τους στα γυμνάσια και χορηγούνται οι τίτλοι προόδου.
Αντίστοιχα στο Νηπιαγωγείο οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους, ημέρα κατά την οποία χορηγούνται αναμνηστικά στα νήπια.

Το διδακτικό έτος χωρίζεται σε τρία τρίμηνα:
 α΄ τρίμηνο: από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου,  β΄ τρίμηνο: από 11 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Μαρτίου,   γ΄ τρίμηνο: από 11 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουνίου

Το ολοήμερο σχολείο

Το ολοήμερο σχολείο σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας, έχει έντονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους, όπως είναι η παιδαγωγική αξιοποίηση του απογευματινού χρόνου παραμονής των παιδιών στο σχολείο, με την πλήρη ευθύνη και εποπτεία των εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και υποστηρικτική βοήθεια στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά, δηλαδή μελέτη και προετοιμασία των μαθητών για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, από υπεύθυνο δάσκαλο και όχι από τους γονείς». Πληροφορίες για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο τηλέφωνο 24210-39085.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου