Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Εποχική έξαρση ιώσεων διακρίνουν οι γιατροί





Συμβουλές πρόληψης από τον παιδίατρο κ. Ζαχαρία Κατσικαδάμο

Μπορεί το κλείσιμο των σχολείων για την περίοδο των εορτών να «μπλόκαρε» προσωρινά τη μετάδοση των ιώσεων που βρίσκονταν σε έξαρση τον Δεκέμβριο, ωστόσο ακόμη υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης νέων κρουσμάτων ιών και γρίπης.
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο συμπολίτης παιδίατρος Ζαχαρίας Κατσικαδάμος, δίνοντας παράλληλα, μια σειρά από οδηγίες, ώστε οι ιοί να μη μας… «χτυπήσουν την πόρτα».
Αυξημένη νοσηρότητα

Κατά τον κο Κατσικαδάμο, η περίοδος κατά την οποία οι μαθητές απείχαν από τα θρανία τους μέσα στα Χριστούγεννα, ανέκοψε σημαντικά τη διάδοση ιώσεων και γρίπης, ωστόσο ακόμη, οι πολίτες όλων των ηλικιών θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.
«Σίγουρα υπάρχει μια αυξημένη νοσηρότητα. Υπάρχουν οι αναμενόμενες για την εποχή ιώσεις, οι περισσότερες των οποίων, πλήττουν το αναπνευστικό και προκαλούν συνάχι και έντονη καταρροή. Επιπλέον, υπάρχει ένας ιός με τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά την εμφάνισή της έκανε και η ίδια η γρίπη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζεται ο ιός Η1Ν1,  που μπορεί να λάβει και πανδημικές διαστάσεις. Πρέπει να προσέχουμε τα συμπτώματα της δύσπνοιας, των πόνων στο στήθος, της έντονης κομμάρας», εξήγησε ο κος Κατσικαδάμος.

Οι ενήλικες τα «θύματα» της πνευμονίας

Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Κατσικαδάμο, τα κρούσματα πνευμονίας, είναι αυξημένα ανάμεσα στους ενήλικες, ωστόσο επηρεάζουν και τις μικρότερες ηλικίες, καθώς στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία υπάρχει συνωστισμός. « Ο συνωστισμός παίζει μεγάλο ρόλο. Οι ιώσεις μεταδίδονται πιο εύκολα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά», τόνισε.

Οδηγίες πρόληψης

Τέλος, ο κος Κατσικαδάμος, έδωσε μια σειρά από οδηγίες, τόσο προς τους γονείς, όσο και προς όλους τους πολίτες, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση των ιών μέσα στον Χειμώνα.
Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τις σχολικές αίθουσες, ακόμη κι αν αυτά έχουν εμφανίσει απλά συμπτώματα, όπως είναι ο βήχας και η καταρροή. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή των παιδιών, η οποία πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες.
Επίσης, κρίνεται απαραίτητο οι πολίτες να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και να τα απολυμαίνουν με οινόπνευμα ή αντισηπτικά, καθώς τα χέρια, αποτελούν το πρώτο μέσο διάδοσης των ιώσεων.
Τέλος, ο κος Κατσικαδάμος, συνιστά σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, να απολυμαίνουν καλά τα θρανία και τα αντικείμενα που αγγίζουν τα παιδιά, ενώ παράλληλα, τονίζει στους γονείς, ότι θα πρέπει να απευθύνονται στις μονάδες υγείας, όταν τα συμπτώματα των ιώσεων δεν υποχωρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου