Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Τα παιδιά μας μαθαίνουν για τη σωστή διαχείριση του νερού

 Ρεπορτάζ για το πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται στο σχολείο μας και αφορά στη σωστή διαχείριση του νερού, φιλοξένησε σήμερα η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ:

 

Μαθήματα διαχείρισης του νερού

2014-01-09 - 16:15:17
Μαθήματα διαχείρισης του νερούΜαθήματα σωστής διαχείρισης του νερού, παρακολουθούν μαθητές όλων των τάξεων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος, που ξεκίνησε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις γιορτές.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Το πρόγραμμα είναι μικρής διάρκειας και μέσα από αυτό οι μαθητές μαθαίνουν με απλές κινήσεις να εξοικονομούν νερό. Στόχος είναι τις καλές πρακτικές που μαθαίνουν στο σχολείο, να τις εφαρμόσουν και στο σπίτι, συμπαρασύροντας και τους γονείς τους στην ορθολογική διαχείριση του νερού.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνη Αντωνίου, το πρόγραμμα έχει βιωματικό χαρακτήρα. Σε μία κατασκευή, ένα διπλό νεροχύτη, όπου υπάρχουν δύο βρύσες και αντίστοιχα οι λεκάνες αποδοχής, οι μαθητές μαθαίνουν τι είναι σπατάλη και πώς να κάνουν οικονομία στο νερό.

Χωρίζονται σε δύο ομάδες. Οι μαθητές της μίας ομάδας καλούνται να σαπουνίσουν τα χέρια τους αφήνοντας το νερό να τρέχει, ενώ οι μαθητές της δεύτερης κρατούν τη βρύση κλειστή μέχρι να σαπουνίσουν τα χέρια τους και στη συνέχεια τα ξεπλένουν προσέχοντας η ροή του νερού να μην είναι μεγάλη.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, εντυπωσιάζει τους μαθητές. Κάτω από τις λεκάνες, το νερό συγκεντρώνεται σε δοχεία, τα οποία στη συνέχεια βγαίνουν έξω και οι μαθητές διαπιστώνουν πόσο νερό έχει σπαταληθεί όταν αφήνουν τη βρύση ανοιχτή. Τα παιδιά έχουν μετρήσει ότι το νερό που χάνεται όταν η βρύση παραμένει ανοιχτή είναι τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με το νερό που χρησιμοποιούν οι μαθητές που φροντίζουν να μην το σπαταλούν.

Πριν από το πείραμα, οι μαθητές παρακολουθούν οπτικοακουστικό υλικό για μεθόδους εξοικονόμησης νερού, ενώ διανέμεται και έντυπο υλικό που έχει εξασφαλιστεί από την περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Στο τέλος δε, προβάλλονται εικόνες, σχετικές με το νερό και τη σωστή χρήση του. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση του προγράμματος που θα περάσει από όσο το δυνατό περισσότερα σχολεία, οι μαθητές, να ξεναγηθούν στις πηγές, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ, το Χημείο και τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, προκειμένου να γνωρίσουν όλο τον κύκλο που κάνει το νερό μέχρι να φθάσει στις βρύσες των σπιτιών μας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ, με στόχο, οι μικροί μαθητές να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές χρήσης του νερού και να περάσουν μηνύματα σωστής διαχείρισής του και στους γονείς τους, προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη που γίνεται.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου