Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ηλιακή παρατήρηση στην παραλία






Σαν μια … πρόγευση της Ολυμπιάδας που θα διοργανωθεί στο Βόλο 

            Το ερχόμενο Σάββατο, 8 Ιουνίου, θα γίνει ηλιακή παρατήρηση στην παραλία του Βόλου, στο ύψος του κτιρίου του Πανεπιστημίου. Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας θα στήσει τα ηλιακά τηλεσκόπια των μελών της και θα παρατηρήσει την επιφάνεια του Ήλιου, που λέγεται φωτόσφαιρα. 

«Πολλοί είναι οι σχηματισμοί της φωτόσφαιρας, που θα παρατηρηθούν. Πρώτα και κύρια οι κηλίδες του Ήλιου, που αυτή την περίοδο είναι άφθονες. Έχουν κυκλική περίπου όψη και παρουσιάζουν τη σκοτεινή σκιά και την ημισκότεινη παρασκιά. Ύστερα θα παρατηρηθούν οι προεξοχές της φωτόσφαιρας, που διακρίνονται πάρα πολύ καλά στην περιφέρεια του ηλιακού δίσκου, ενώ στο εσωτερικό του θα αναπτυχθούν οι εκλάμψεις γύρω από τις κηλίδες και αλλού. Τέλος με ειδικό φίλτρο θα παρατηρηθεί η χρωμόσφαιρα του Ήλιου, που είναι μια λεπτή αδιαφανής στιβάδα πάνω από τη φωτόσφαιρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας Αστρονομίας. 

            Τα τηλεσκόπια, που θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών, θα έχουν την άμεση επιτήρηση των παρατηρητών, οι οποίοι θα τα προσκομίσουν και συγκεκριμένα του κ. Γεωργίου Μιχαήλ, του κ. Κωνσταντίνου Καμβρογιάννη και άλλων μελών της Παρατηρησιακής Ομάδος της Εταιρείας.
            Εφιστάται η προσοχή του κοινού, να μην επιχειρήσουν να ατενίσουν τον Ήλιο με γυμνό μάτι, ούτε με μαύρα γυαλιά, αλλά μόνο μέσω των φίλτρων των τηλεσκοπίων, διότι κινδυνεύουν να τυφλωθούν. 

            Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πρόγευση της 7ης Διεθνούς Αστρονομικής και Αστροφυσικής Ολυμπιάδας του Καλοκαιριού, κατά την οποία θα έλθουν οι μαθητές με τους καθηγητές τους, από 38 χώρες της κάθε άκρης του κόσμου για να διαγωνισθούν στην Αστρονομία και να κερδίσουν τα πολυπόθητα μετάλλιά τους οι καλύτεροι. Η προετοιμασία της Ολυμπιάδας αυτής πάει αρκετά καλά, χωρίς να έχει εκλείψει ακόμη το οικονομικό φάσμα, που είναι δυσεπίλυτο. 

Γι’ αυτό γίνεται για άλλη μια φορά έκκληση στους συμπολίτες μας να στηρίξουν οικονομικά τη διοργάνωση με ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσό των 50€, των 100€, των 200€ ή και περισσότερα, ώστε να καλυφθεί το ποσό που λείπει. Στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό λογαριασμού 267-480007-96  της Εταιρείας, μπορούν οι προσφέροντες να κάνουν την κατάθεσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου