Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Στο Δήμαρχο Βόλου τα προβλήματα και του 21ου Δημοτικού Σχολείου



Παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης Γονέων στον δήμαρχο

Πολλά και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Βόλου και μετέφεραν σήμερα το πρωί στον δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη, η Ένωση Γονέων Βόλου και δεκάδες γονείς και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, μεταξύ αυτών και του 21ου Δημοτικού Σχολείου (παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. Ηλία Κουτσερή), που ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος, αλλά χωρίς να αποσπάσουν κάποια δέσμευση. 

Σύμφωνα με υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των γονέων στον δήμαρχο, στα Δημοτικά Σχολεία υπάρχουν πολλά προβλήματα, καθώς γίνονται μαθήματα ακόμη και σε κοντέινερς, υπάρχουν ρωγμές σε τοίχους, απουσιάζουν μονώσεις σε ταράτσες και τουαλέτες, ενώ δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης. Προβλήματα υπάρχουν σε ζητήματα καθαριότητας και στη φύλαξη και την προστασία των σχολικών μονάδων, λόγω της απόλυσης των σχολικών φυλάκων.



Οι γονείς και απολυμένοι σχολικοί φύλακες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην είσοδο του Δημαρχείου και στη συνέχεια ανέβηκαν στο γραφείο του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, που του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, ζητώντας τη συνδρομή του για να δρομολογηθεί η επίλυσή τους. 

Η Ένωση Γονέων Βόλου επέδωσε στον δήμαρχο υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα προβλήματα - αιτήματα που έχουν κοινοποιηθεί από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας (το Δ.Σ. του Συλλόγου είχε καταθέσει πρόσφατα δισέλιδο υπόμνημα με όλα τα αιτήματα του σχολείου μας) και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατέθεσε, παράλληλα, μία σειρά από γενικά αιτήματα, όπως η εξασφάλιση της συντήρησης των σχολείων, χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, η διαφύλαξη της ασφάλειας των μαθητών κατά τη διαμονή, την έλευση και αποχώρησή τους από τα σχολεία, μέσω της επάρκειας των σχολικών τροχονόμων και των σχολικών φυλάκων, η εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριστριών, για τον σωστό καθαρισμό των σχολείων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας κι όχι μόνο κατά την έναρξη-λήξη της λειτουργίας τους, η εξασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς των μαθητών, όπου απαιτείται, και τέλος η κάλυψη θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Τα προβλήματα

Τα βασικά προβλήματα των σχολείων εντοπίζονται στην σήμανση των δρόμων για τη διέλευση των μαθητών, η ελλιπής φύλαξη των διδακτηρίων, καθαριότητα και ελλείψεις ή καταστροφές υλικοτεχνικών υποδομών.

 
Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων ο οποίος ζήτησε την στήριξη του δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής στα προβλήματα που υπάρχουν ανακοινώνοντας ότι στις 18 Οκτωβρίου θα γίνουν κινητοποιήσεις με αφορμή το Νέο Λύκειο.

«Σχέση γόνιμης συνεργασίας»

Μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων ο δήμαρχος επισήμανε ότι εγκαινιάστηκε μία σχέση γόνιμης συνεργασίας με την Ένωση Γονέων και επαναβεβαιώθηκε ότι ο Δήμος έχει σε απόλυτη προτεραιότητα τα  θέματα προστασίας κι υπεράσπισης δημόσιου σχολείου. 

«Παρά τις δραματικές περικοπές που φθάνουν μέχρι 80% των πόρων και οι λειτουργικές δαπάνες κατά 40% προσπαθεί ο Δήμος να εξοικονομεί πόρους προφανώς δεν επιτρέπουν  να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες που υπάρχουν αλλά επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται οι βασικές ανάγκες και να λειτουργούν με έναν τρόπο σχετικά ικανοποιητικό τα σχολεία», τόνισε ο δήμαρχος. 

Αναφέρθηκε δε στις πρωτοβουλίες του Δήμου να αποδοθούν οκτώ δημοτικά κτίρια για τη στέγαση Νηπιαγωγείων. Τόνισε δε ότι ήδη έχουν μεταστεγαστεί τα Νηπιαγωγεία, κατασκευάστηκαν δύο καινούργια Νηπιαγωγεία και δύο νέα Δημοτικά Σχολεία που αποδόθηκαν στους  μαθητές στα Μελισσάτικα και Άλλη Μεριά, ενώ για άλλα δύο Δημοτικά Σχολεία σε Ν. Ιωνία και Ν. Παγασές  εκκρεμεί η έγκρισή τους για να ξεκινήσει η υλοποίησή τους από το ΕΣΠΑ.

 «Θα κριθεί από το αποτέλεσμα»

Ο Βασίλης Κυρίτσης πρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, χαρακτήρισε θετική τη μαζικότητα της συγκέντρωσης, εκ μέρους των γονέων. «Η Ένωση είχε σκοπό όλα αυτά τα ρυάκια που είναι καθένας Σύλλογος να τα ενώσει και να γίνει ένα ποτάμι για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση και να την αναχαιτίσουμε», ανέφερε. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων χαρακτήρισε λεκτικά ικανοποιητική τη τοποθέτηση του δημάρχου, αλλά ανέφερε ότι θα κριθεί από το αποτέλεσμα αφού εξεταστεί τι έχει υλοποιηθεί από το υπόμνημα που επιδόθηκε, παράγοντας που θα καθορίσει και την παραπέρα στάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου