Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Πολιτιστικές ξεναγήσεις σε Ν. Αγχίαλο, Γορίτσα, Χόρτο και Αργαλαστή



Η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, συμμετέχοντας στη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνουν ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας.
          Οι "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" αποτελούν πρόσφατο θεσμό που  προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς με περιβαλλοντική δράση. Πρωταρχικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας και παράλληλα η ενεργοποίησή τους στην προστασία του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της χώρας.

Το Σάββατο 3 Μαΐου 2014 και στις 10.00π.μ. η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Νέας Αγχιάλου διοργανώνει θεματική περιήγηση και ξενάγηση σε δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της παλαιοχριστιανικής πόλης των Φθιωτίδων Θηβών-Νέας Αγχιάλου, την Βασιλική του Αγίου Δημητρίου (Βασιλική Α’) και την Βασιλική του επισκόπου Ελπιδίου (Βασιλική Β’).
Σημείο συνάντησης για την ξενάγηση είναι η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής Α’.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2428077057 (κ.κ. Π. Σταντζούρης Πασχάλης & Θ. Τόλιας).

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 4 Απριλίου 2014 και στις 11.00 π.μ. η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζουν έναν πρωινό περίπατο στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου, από τους πρόποδες του λόφου της Γορίτσας έως το Κάστρο του Βόλου. Πρόκειται για ένα διαχρονικό ταξίδι στο προσφιλές τοπόσημο των Βολιωτών, την παραλία της πόλης, έναν χαλαρό περίπατο πλάι στη θάλασσα, από τις εκβολές του Αναύρου ως τον Κραυσίδωνα, με ενδιάμεσους σταθμούς επιλεγμένα, διαχρονικά μνημεία της πόλης, από την εποχή των Αργοναυτών ως τις μέρες μας.
Τη συγκεκριμένη ημέρα η είσοδος στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου  θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ως σημείο συνάντησης ορίζεται το πάρκο Αναύρου, μπροστά από το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2421076278 (κ.κ. Ε.  Σκαφιδά & Α. Καλογιάννη)

Εξάλλου, στο Νότιο Πήλιο, στην περιοχή του Χόρτου και της Αργαλαστής, οι δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με πλήθος τοπικών φορέων, το Κοινωφελές Ίδρυμα "Γ. Αγγελίνης - Πία Χατζηνίκου", τον Σύλλογο "Φίλοι των Καλντεριμιών" Νοτίου Πηλίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργαλαστής "Σπάλαθρα", τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Χόρτου και τη Χορωδία Κατοίκων Νοτίου Πηλίου "Χορτωδία" οργανώνουν το Μαγιάτικο Τριήμερο Περιπάτων σε μνημεία της Φύσης και του Πολιτισμού της περιοχής Χόρτου - Αργαλαστής Πηλίου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 2 έως 4 Μαΐου με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο του Χόρτου (αρχαία Σπάλαυθρα). Ειδικότερα:
·         Την Παρασκευή 2 Μαΐου από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περίπατος στη διαδρομή Αργαλαστή - Χόρτο από το δίκτυο των καλντεριμιών για τους μαθητές της περιοχής και κατόπιν επίσκεψη της έκθεσης φωτογραφιών αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής στην αίθουσα Χατζηνίκου στο Χόρτο.
·         Το Σάββατο 3 Μαΐου, και ώρα 17:00 μ.μ. - 21:00 μ.μ. οργανώνεται περίπατος στη κυκλική διαδρομή Χόρτο - Μετόχι και επίσκεψη στο ταφικό μνημείο του Χόρτου και στα ερείπια του ναού του Αγ. Νικολάου στη θέση Πύργος. Ο περίπατος θα καταλήξει με συναυλία της Χορωδίας Κατοίκων Νοτίου Πηλίου “Χορτωδία” στην αίθουσα Χατζηνίκου στο Χόρτο.
·         Την Κυριακή 4 Μαΐου από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. ο περίπατος περιλαμβάνει τη διαδρομή από τη μονή του Αγ. Νικολάου στην Πάου έως το Λεφόκαστρο μέσα από το δίκτυο καλντεριμιών. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα επισκεφθούμε τη μονή του Αγίου Νικολάου Πάου και τις αρχαιότητες της περιοχής του Λεφοκάστρου.
Σημείο συνάντησης για τις εκδηλώσεις του τριημέρου ορίζεται το κτίριο του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου" στην πλατεία Χόρτου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: ΙΓ' ΕΠΚΑ: 2421076278 (κος Κ. Βουζαξάκης), 7η ΕΒΑ: 2413508250 (κα Α. Αναστασιάδου), Κοινωφελές  Ίδρυμα "Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου": 2423065246 (κος Ν. Αδρασκέλας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου