Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων






Για τη ζωή και το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ


Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ, διοργανώνει για το τριήμερο 9,10 & 11 Μαΐου 2014 σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την συνεργασία και κινητοποίηση φορέων της περιοχής εστιάζοντας  στην τεράστια σημασία του έργου του πιο σημαντικου Ελληνα λαϊκού ζωγράφου του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.Ο Θεοφιλος για τριάντα περίπου χρόνια περιπλανήθηκε στα χωριά του Πηλίου ζωγραφίζοντας ασταμάτητα και αφήνοντας ως παρακαταθήκη αμέτρητα έργα με τη χαρακτηριστική δική του αντίληψη της ζωγραφικής. Ο Θεόφιλος αποτύπωσε συλλογικά βιώματα, καθημερινες ασχολιες, καθημερινές ανησυχίες και έθιμα της περιοχής όπως τα βίωσε και τον επηρέασαν αποβλέποντας, όπως οι περισσότεροι δημιουργοί της λαϊκής τέχνης,  στην μορφοποίηση των εσωτερικών δεσμών της κοινότητας στην οποία ανήκουν και όχι στην ατομική προβολή, όπως παρατήρησε και ο Γιάννης Τσαρούχης σχολιάζοντας το έργο του μεγάλου ζωγράφου.
Με την πρωτοβουλία αυτή η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ επιδιώκει να τονίσει τη σπουδαιότητα του έργου του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, το πόσο επίκαιρο παραμένει ακόμη και σήμερα, τον τρόπο με τον οποίο συνδέει το παρελθόν και το παρόν, την παράδοση και τη συνέχεια. Αλλά ακόμη σε όσους επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής έτυχε να μην έχουν ακούσει για τη ζωή και τη δράση του, να γνωρίσουν μια συναρπαστική εκκεντρική προσωπικότητα και το μύθο γύρω από αυτή, την άθλια οικονομική του κατάσταση, τον τρόπο που  συνήθιζε να ντύνεται άλλοτε ως Μεγαλέξανδρος και άλλοτε ως ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, με εξοπλισμό και κουστούμια που έφτιαχνε ο ίδιος, το ότι συχνά ζωγράφιζε τοίχους καφενείων ή σπιτιών για να κερδίσει ένα πιάτο φαγητό αλλά και πως έφτασαν τα έργα του να εκτεθούν στο Λούβρο του Παρισιού. 
Στο πλαισιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται διοργάνωση ημερίδας, οδοιπορικά, δρασεις γευσιγνωσίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις. Στο κλεισιμο του τριημερου θα παρουσιαστει η αναβίωση του λαικού δρώμενου των *Μαηδων* στην πλατεια της Μακρινιτσας με τη συνοδεια παραδοσιακων χορευτικων ομαδων και μουσικων.Το ακριβές προγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου